Актуелно из Тврђаве

Благо цара Константина чека боље дане

Близу Нишке тврђаве, пре 26 година, откривена је палата са октогоном из четвртог века. У њој се налазе мозаици и подно грејање, што указује да ју је саградио неко веома богат. Међутим, није било новца за истраживање, па су мозаици затрпани како би се сачували. Сада су поново откривени да се провери у каквом су стању.

Нишки мозаици који су први пут пронађени 1988. године, данас су откривени, не зато што су дошли бољи дани за истраживање већ само да се провери у каквом су сада стању.

Да су мозаици и даље у добром стању било је изненађење за археолога нишког Завода за заштиту споменика Тонија Чершкова, који их је када су пронађени само заштитио. Није ни сањао да ће их поново видети после 26 година.

Чершков је рекао да се плаши да ће проћи још 26 година док се поново отворе.

„Кад сте млади, ви мислите – цео свет је ваш. Следеће године, доћи ће на ред конзервација мозаика, па презентација“, каже Чершков.

Никада, међутим, није било новца за додатна истраживања палате, иако је реч о луксузној грађевини из времена цара Константина.

„Мозаици из грађевине са октогоном која се с правом назива и палатом, потичу највероватније из средине четвртог века – тако су показале анализе мотива заступљених на овим мозаицима“, наводи Гордана Јеремић из Археолошког института у Београду.

Мозаици су поново затрпани, да би колико-толико остали заштићени.

Сликар-рестауратор Немања Смичиклас рекао је да ће, кад буду имали конкретне димензије мозаика и кад буду имали дефинитивно његово стање, онда знати шта је потребно урадити и коју методологију ће користити и на основу тога ће добити и цену потребну за истраживање.

Одговоре на бројна питања не само о мозаицима већ о целој грађевини, стручњаци очекују да ће овога пута добити што пре.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.