Актуелно из Тврђаве

Чија је Нишка тврђава

Нишка тврђава, подигнута у 18. веку на остацима античког и средњовековног утврђења, једна је од најочуванијих на Балканском полуострву. Међутим, још није решено питање да ли њоме треба да газдује једна институција и ко би требало да буде њен домаћин.

Нишка тврђава је у власништву града Ниша, о зеленилу брине Јавно-комунално предузеће „Горица“, а градска Управа за имовину надлежна је за издавање дозвола за коришћење простора.

„Има преко двадесет закупаца. Објекте у Тврђави користи Галерија ликовне уметности, Народни музеј, Народно позориште и Архив Града“, каже Љубиша Јанић, начелник Управе за имовину града Ниша.

Они који свакодневно пролазе кроз Тврђаву сматрају да је боље да се зна која институција је домаћин.

Велики број манифестација одиграва се на Летњој позорници Тврђаве, али административне препреке, у обраћању већем броју надлежних институција, компликују њихово организовање.

„Мислим да би било једноставније да у оквиру једне установе или једног градског предузећа, имате ингеренцију“, каже директор Нишког културног центра Бојана Симовић.

Нишка Тврђава је споменик културе од великог значаја, а заштићено је укупно 90 хектара простора. Радови у њој не  смеју да наруше амбијенталну целину, а за то је надлежан Завод за заштиту споменика културе.

„Морају имати услове за то, односно наше одобрење и сагласност на пројектну документацију, или на начин који се замишља извођење било ког од тих радова“, каже Елена Васић Петровић.

Управо формирани Градски савет за ревитализацију Тврђаве, треба да утврди имовински статус тог простора, и да предложи како ће она функционисати. А већ за неко време Савет ће предложити и која институиција или организација ће и званично управљати тим добром.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.