Актуелно из Тврђаве

Источни зид Тврђаве пред урушавањем

Како би се сачувао споменик који је симбол Ниша и заштитили пролазници, неопходна је хитна санација источних зидова Тврђаве који су доста оштећени и склони урушавању, наводе из Завода за заштиту споменика.

Реч је о зидовима који су дуги око 300 метара и налазе се на прометном месту, односно код полигона и ауто-пијаце.

Директорка нишког Завода за заштиту споменика Елена Васић Петровић напомиње је стање зидина забрињавајуће и да је могуће да се бесповратно униште велики делови Тврђаве, као и да је угрожена безбедност грађана.

– Свака смена годишњих доба, која доноси обилне кише, смрзавање, бујање и труљење вегетације, доводи до прогресивне деградације и додатног погоршања стања – каже Васић Петровић.

Рушење зида Тврђаве према полигону и ауто-пијаци може се спречити хитном санацијом

Рушење зида Тврђаве према полигону и ауто-пијаци може се спречити хитном санацијом

Она објашњава да је Завод до сада израдио више пројеката за санацију, којим су обухваћени сви бедеми, ровови и капије Тврђаве. Међутим, како каже, инвеститор се још увек чека, „а о томе би Град морао да поведе бригу заједно са надлежним Министарством“.

Према њеним речима, Завод за заштиту споменика се више пута обраћао Министарству културе тражећи средства за санацију, али „комисија која додељује средства вероватно није сматрала приоритетним ове пројекте у том тренутку“.

Подсетимо, Завод за заштиту споменика је прошле године представио пројекат “Уређење и ревитализација нишке Тврђаве” према коме би, у наредних десет година, Тврђава требало да постане културни, истраживачки, научни и рекреативни центар.

Извор: Јужне Вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.