Aktuelno iz Tvrđave

„Muzika Konstantinovog grada“ u gradu njegovog rođenja!

„Muzika Konstantinovog grada“ u gradu njegovog rođenja!

U okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, 14. septembra na letnjoj pozornici Niške tvrđave, sa početkom u 20:00 časova, biće premijerno izvedeno jedinstveno muzičko delo „Muzika Konstantinovog grada“.

Modernu muziku filmskog karaktera inspirisanu carskim Konstantinopoljem izvešće Slobodan Trkulja i muzički ansambl „Balkanopolis“.

Muziku Konstantinopolja, grada koji je 330. godine n.e. kao „novi Rim“ na Istoku osnovao Konstantin Veliki, oblikovali su različiti uticaji. Rasprostranjena na dva kontinenta, muzika Konstantinovog grada (današnjeg Istanbula) bila je spoj melodija naroda istočnih hrišćana i bliskoistočnih tradicija.

Ovo jedinstveno delo bazirano na muzičkom nasleđu Vizantije i revolucionarnom elektro-simfo-rok zvuku „Balkanopolis“-a stvorio je Slobodan Trkulja, kompozitor, multiinstrumentalista i vokalni umetnik svetskog kalibra.

Poštovan širom sveta zbog spoja jedinstvenog glasa i virtuoznog sviranja, Trkulja se u „Muzici Konstantinovog grada“ fokusira na kulturno nasleđe Konstantinopolja i njegov uticaj na kulturu i razvoj hrišćanstva kod nas.

trkuljaPored Slobodana Trkulje, na Niškoj tvrđavi će 14. septembra nastupiti i muzički ansambl „Balkanopolis“, koji zajedno sa vizantijskim horom i gudačkim ansamblom broji oko tridesetak ljudi.

Stvaranu po zamišljenim scenama iz živopisne istorije, „Muziku Konstantinovog grada“ dočaraće vrhunski umetnici poput Ari den Bur-a – „najboljeg srpskog bubnjara“, Gorana Miloševića – vokaliste na udaraljkama i Predaga Manova – džezera na buzukiju.

Posebnu energiju muzici će dati tradicionalni svirači, gosti iz Soluna i Skoplja. Za boju vizantijskih vokala će se pobrinuti prvi pojac manastira Hilandar Aleksandar Jovanović, dok će kao specijalni gost nastupiti Dejvid Rouds, britanski rok gitarista. Nežna kritska lira i drevni kanonaki su samo neki od instrumenata koji će muzici drevnog grada dati boju mističnog istoka.

Svečanosti u Nišu prisustvovaće predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, ministri u Vladi Republike Srbije i diplomatski kor.

Izvor: Kancelarija za obeležavanje jubileja Milanskog edikta