Актуелно из Тврђаве

Савет за ревитализацију Нишке Тврђаве

Савет за ревитализацију Нишке Тврђаве

На седници Градског већа од 09.07.2013, којом је председавао градоначелник Ниша проф. др Зран Перишић, донето је решење о образовању Савета за ревитализацију Нишке Тврђаве.

Овај Савет би имао задатак да направи стратегију како ће се Тврђава развијати, мењати имиџ града и да одреди титулара који ће сносити одговорност за све што се дешава у Тврђави.

Према речима градоначелника Перишића, градски јавни правобраниоц ће морати да утврди да ли су уговори које је град претходних година склапао са постојећим угоститељским објектима у Тврђави рађени по закону и ако нису ко је кривац за то.

– Ако неко изнајми неки простор у Тврђави и изгради тоалет у том простору, а за тај тоалет му се смањи накнада за простор, онда је ту град на великом губитку. Унутар зидина наше Тврђаве направљен је хаос, пробијани су зидови и мене занима ко је дозволио да се тако нешто ради, рекао је Перишић.

Савет за ревитализацију Нишке Тврђаве чиниће представници свих политичких странака, стручна тела, архитекте, уметници, историчари, а неки од њих су Славиша Поповић, Урош Парлић, Миодраг Радовић.

Овом приликом градоначелник је најавио да ће бити сређени оронули бедеми са северне стране и да ће део бедема бити сређен до краја ове године, биће реконструисан Атеље, поправиће се кров Бали Бегове џамије и многе друге ствари како би Тврђава „засијала пуним сјајем“.

Извор: Град Ниш

Документ: Решење о образовању Савета за ревитализацију Нишке Тврђаве