Актуелно из Тврђаве

ТОН: Хаос и ругло из Тврђаве морају да нестану

Ругло са оскрнављеним споменицима и саобраћајним хаосом, без јавног тоалета и реда за угоститеље, слика је Тврђаве какву је на састанку Савета за њену ревитализацију представио директор Туристичке организације Ниша Урош Парлић.

Он је испричао да је недопустиво стање терми на улазу у Тврђаву које је „човек измалтерисао, поплочао мозаик, ставио даске и то претворио у кафић“.

– Неко немо посматра док се поставља ћунак на хамаму, као и што прећутно дозвољава аутомобилима да возе пешачким стазама и паркирају испред кафића. Стално нам учитељи ђака који долазе ту на екскурзије скрећу пажњу на опасност. А пошто се не поправља једини јавни тоалет у том простору, сва зелена површина у Тврђави постала је јавни тоалет – каже Парлић.

Међутим, начелник Управе за имовину Љубиша Јанић тврди да нико ни у једном кафићу „ни ексер није закуцао без одобрења Завода за заштиту споменика“. Ипак, рекао је да ће на терену бити проверено да ли је оно што је у њима учињено у складу са дозволама које су власници добили.

Ко ће бити титулар?

Парлић сматра да би сви ови проблеми били решени ако би његова јавна установа културе постала титулар Тврђаве.

Са друге стране, директорка НКЦ-а Бојана Симовић предлаже да ТОН буде главни за управљање, да за поједине сегменте буду задужени Народни музеј, Горица, Завод за заштиту споменика и Управа за имовину, док би НКЦ руководио Летњом позорницом.

– Нишки културни центар највише користи Позорницу, на њој се одржава већина наших манифестација као што су „Филмски сусрети“ или „Хорске свечаност“, а ми смо и власници столица, филмског платна и кино-пројектора. Логично је да буде поверена нама – каже Симовић.

Подељену надлежност директор ТОН-а не види као добру опцију јер би она, како објашњава, задржала тренутно стање у Тврђави.

– Зато за такав начин сарадње нисмо заинтересовани – изричит је Парлић.

Сви чланови Савета сагласни су у томе да формирање новог јавног предузећа које би руководило Тврђавом не би било добро решење, јер би то био превелики трошак за Град.

Следећи потез – допис Републичкој дирекцији за имовину

Како је на састанку објаснио начелник Управе за имовину која сада управља Тврђавом Љубиша Јанић, она је, као споменик од јавног значаја, власништво Републике.

– Треба да покренемо поступак и покушамо да Република донесе одлуку да Град постане титулар јавне својине на Тврђавом. Ако се то деси можемо и да јавно позовемо на подношење предлога о уређивању Тврђаве, и да титулара бирамо према понуђеном програму – каже Јанић.

Како је најављено, наредни састанак Савета заказан је за почетак идуће недеље.

Извор: Јужне вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.