Актуелно из Тврђаве

Завршени Филмски сусрети – Гран при Наиса Борису Исаковићу

Свечаном церемонијом и уз спектакуларан ватромет затворен је 48. Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма. Главну награду фестивала, „Гран при Наиса“, жири је доделио Борису Исаковићу за улогу Страхиње у филму „Одумирање“.

Додела награда протекла је без већих изненађења. Тако је жири у саставу Ђурђија Цветић, Аљоша Вучковић и Марко Живић, одлучио да награду „Царица Теодора“, за најбољу главну женску улогу, додели Нели Михаиловић за улогу мајка Стане у филму „Лед“. Њу је и публика Филмских сусрета изабрала за глумицу фестивала.

Прошлогодишњи добитник „Гран при Наисе“, Александар Берчек, ове године однео је статуу Цара Константина. Признање за најбољу главну мушку улогу добио је захваљујући улози Ранка у филму „Кругови“. Филм „Кругови“ иначе је домаћи кандидат за престижну филмску награду „Оскар“.

Повеље за изузетне улоге добили су Дара Џокић и Тихомир Станић, док су, по мишљењу жирија, најбоље епизодне улоге имали Јасна Ђуричић и Никола Ракочевић. Најбољим дебитантом проглашена је Милица Јаневска за улогу Стамене у филму „Одумирање“.

Ове године додељена је и специјална награда Велимиру Бати Живојиновићу за изузетан допринос српској и југословенској кинематографији. Такође, традиционално су додељене и такозване незваничне награде фестивала. Тако су плакете за најбоље стране глумце понели Мустафа Надаревић, Емир Хаџихафизбеговић и Момчило Оташевић. За најбољег глумца-продуцента проглашен је Ненад Окановић.

Након завршетка церемоније, ван конкуренције, приказани су филмови „Пут ружама посут“ и „Поноћна молитва“.

Церемонију затварања директно је преносила Нишка телевизија.

Извор: НТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.