Историја Тврђаве

На месту данашње Нишке тврђаве, постајало је утврђење Наисус и у оквиру њега се налазио читав град са администрацијом и војском. Прва римска тврђава од камена саграђена је на овом месту око половине 2. века и у време Римског царства антички град Наисус је био важна погранична твђава.

Средњовековна тврђава подигнута је на темељима ранијег античког и византијског утврђења. Крајем 11. века у њему се налазила јака византијска посада. Велики српски жупан Стефан Немања осваја град 1183. године, а 1189. године среће се у Нишу са немачким царом Фридрихом I Барбаросом. Од времена цара Душана град Ниш је коначно ушао у састав Србије, али Турци запоседају град  1427. године.

salon77

Током треће и четврте деценије 18. века на месту старог утврђења (византијска тврђава) Турци граде сасвим нову бастиону артиљеријску тврђаву по Вобановом систему, у циљу одбране нове границе према Хабсбуршкој монархији.

Данашња тврђава подигнута је на остацима античког и средњовековног утврђења у периоду од 1719. до 1723. године. Султановом повељом од 19. фебруара 1719. одлучено је да се у Нишу изгради јака тврђава. Доведенени су мајстори каменорезаци из Цариграда, а бедем је зидало 400 зидара. Завршетак радова обележен је свечаностима и постављањем плоче са записом на Стамбол капији, јуна 1723. године.

Нишка тврђава је најочуваније утврђење овог типа на Балкану.

Нишка тврђава има полигоналну основу са осам бастионих тераса и четири велике капије. Заузима површину од 22 ha, 80 ари и 52 m². Дужина бедема износи 2.100 метара, висина 8 метара, а просечна ширина зида је 3 метра. Са спољне стране била је окружена ровом испуњеним водом, чији је северни део сачуван и данас. Осим добро очуваних масивних камених зидина, сачуване су јужна Стамбол и западна Београдска капија. Постоје и водене капије, видљиви су остаци северне, Видин капије, као и југоисточне Јагодинске капије.

tvrdjava-panorama2014

Нишка тврђава је данас један од најстаријих и највреднијих споменика културе града Ниша и његов заштитни знак. Тврђава се налази у самом центру града, на десној обали реке Нишаве. У њој се налази летња позорница, више ресторана и кафића, а у летњем периоду је центар културних догађаја (Филмски сусрети, Нишвил, концерти и музичке свечаности…). Права зелена оаза без саобраћаја и буке у самом центру града.

Категорија: Културно добро од великог значаја
Власништво: Република Србија
Брига о комплексу: Завод за заштиту споменика културе Ниш
Надлежна институција: Град Ниш

ЛИЧНА КАРТА ТВРЂАВЕ:
Период градње: почетак XVIII века
Место и општина: Ниш – Црвени Крст
Категорија: Културно добро од великог значаја
Редни број у централном регистру: СК 289
Датум уписа у централни регистар: 23.12.1982
Редни број у локалном регистру: 17
Датум уписа у локални регистар: 07.12.1982.
Надлежни завод који води локални регистар: Завод за заштиту споменика културе Ниш
Основ за упис у регистар: Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС бр. 671/48 од 06.05.1948. год
Број и датум службеног гласила одлуке за категорију: Службени гласник СРС 14/79.

1 Comment

  1. Pingback: Зашто волим Ниш | cy3a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.