Актуелно из Тврђаве

Ко ће управљати нишком тврђавом

Нишка тврђава, због испреплетених надлежности градских управа, јавних предузећа и установа, нити је довољно заштићена нити презентована. Тврђава, културно добро од великог значаја, саграђена је у 18. веку, на остацима античког односно средњовековног утврђења.

О томе да ли ће нишка тврђава бити дата на управљање Туристичкој организацији Ниш требало би да одлуче одборници Скупштине града, али ће последњу реч дати држава.

Позната слика тврђаве на коју су Нишлије поносни. Али слика тврђаве је рецимо и улаз у београдску капију који је годинама сакривен иза пијачних тезги.

Слику београдске капије снимили смо захваљујући спретности нашег сниматеља који је морао да прескочи закључану ограду. Тако ће бити до 2016. до када пијаца има уговор о коришћењу простора поред тврђаве.

tvrdjava-3

Због великог историјског значаја, у тврђави ништа не би требало да се ради без сагласности Завода за заштиту споменика културе.

„Постоје људи који заиста озбиљно приступе ономе што ми као услове пропишемо за коришћење непокретног кулутног добра“, наглашава Елена Васић Петровић, директорка Завода за заштиту споменика културе у Нишу. „Постоје и они који се уопште не обрате, па онда морамо да реагујемо по службеној дужности, што је много компликованије.“

И док су страни туристи изненађени што се улаз у тврђаву не наплаћује, за Нишлије је тврђава, пре свега, оаза у центру града.

Републичка дирекција за имовину још није одговорила на захтев града да управљање тврђавом препусти Туристичкој организацији. како РТС сазнаје, захтев се тренутно налази у Министарству културе,које мора да да своје мишљење.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.