Актуелно из Тврђаве

„Музика Константиновог града“ у граду његовог рођења!

У оквиру државног програма обележавања 17 векова од доношења Миланског едикта, 14. септембра на летњој позорници Нишке тврђаве, са почетком у 20:00 часова, биће премијерно изведено јединствено музичко дело „Музика Константиновог града“.

Модерну музику филмског карактера инспирисану царским Константинопољем извешће Слободан Тркуља и музички ансамбл „Балканополис“.

Музику Константинопоља, града који је 330. године н.е. као „нови Рим“ на Истоку основао Константин Велики, обликовали су различити утицаји. Распрострањена на два континента, музика Константиновог града (данашњег Истанбула) била је спој мелодија народа источних хришћана и блискоисточних традиција.

Ово јединствено дело базирано на музичком наслеђу Византије и револуционарном електро-симфо-рок звуку „Балканополис“-а створио је Слободан Тркуља, композитор, мултиинструменталиста и вокални уметник светског калибра.

Поштован широм света због споја јединственог гласа и виртуозног свирања, Тркуља се у „Музици Константиновог града“ фокусира на културно наслеђе Константинопоља и његов утицај на културу и развој хришћанства код нас.

trkuljaПоред Слободана Тркуље, на Нишкој тврђави ће 14. септембра наступити и музички ансамбл „Балканополис“, који заједно са византијским хором и гудачким ансамблом броји око тридесетак људи.

Стварану по замишљеним сценама из живописне историје, „Музику Константиновог града“ дочараће врхунски уметници попут Ари ден Бур-а – „најбољег српског бубњара“, Горана Милошевића – вокалисте на удараљкама и Предага Манова – џезера на бузукију.

Посебну енергију музици ће дати традиционални свирачи, гости из Солуна и Скопља. За боју византијских вокала ће се побринути први појац манастира Хиландар Александар Јовановић, док ће као специјални гост наступити Дејвид Роудс, британски рок гитариста. Нежна критска лира и древни канонаки су само неки од инструмената који ће музици древног града дати боју мистичног истока.

Свечаности у Нишу присуствоваће председник Републике Србије господин Томислав Николић, Његова светост патријарх српски господин Иринеј, министри у Влади Републике Србије и дипломатски кор.

Извор: Канцеларија за обележавање јубилеја Миланског едикта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.