Актуелно из Тврђаве

Продавци заробили нишку Тврђаву

Симбол града с једне стране затрпан аутомобилима, а с друге стране бедема је пијаца. Раскид уговора значио би годишњи губитак од 20 милиона за град.

Савет за ревитализацију нишке Тврђаве на првој од наредних седница Скупштине града представиће Стратегију обнове и заштите једног од најважнијих симбола града. Ова стратегија увод је у коначно сређивање стања у комплексу који се простире на 22 хектара и које у овом тренутку није за понос. Званично, све институције и установе, као и грађане, радује ова најава, али није мали број оних којима то не одговара.

Само једна од четири твђавске капије је у функцији јер је здање с једне стране заробљено половним аутомобилима, испод зидина налази се бувљак половних аутомобила, а с друге стране бедема је Цветна пијаца на којој има свега осим цвећа. Углавном, продаје се увозна роба сумњивог квалитета. Ништа боља ситуација није ни унутар комплеска за чије одржавање су задужене чак четири установе. Никли су угоститељски објекти али се не води довољно рачуна о стању јавних тоалета, што је једна од битних примедби туриста.

Међу првима који се „буне“ је градско предузеће „Тржница“ које упозорава да Цветна пијаца неће смети да буде уклоњена све до 2021. године. То значи и да ће Београд капија остати затворена најмање још седам година. Иначе, само једна од четири капије је отворена.

– Сви објекти и локали у склопу нишке Цветне пијаце по уговору имају дозволу за коришћење на двадесет година. Уговор је склопљен са предузећем „Нишпројект“ које је изводило радове на изградњи Тржнице и које има право на коришћење и рентирање 19 локала, и с појединим приватним лицима који у свом поседу имају девет објеката, каже Радован Милојевић, директор „Тржнице“.

Он указује да би због евентуалног раскида уговора предузеће и оснивач, град Ниш, били на губитку од око 20 милиона динара на годишњем нивоу. Милојевић истиче да нема ништа против измештања пијаца и уређења нишке Тврђаве али да би штета била већа од добити јер би „три стотине запослних који у тим локалима раде, остало без коре хлеба“.

Урош Парлић, директор Туристичке организације, који је на челу поменутог савета, каже да су приликом прављења стартегије били свесни проблема који их очекују али да се од ње неће одустати.

Сама Тврђава и заштитини појас који је 60 до 100 метара од бедема биће у надлежности Туристичке организације Ниш. Простором ван зидина газдује „Тржница“, а целим објектом Завод за заштиту споменика. Завод има одличан пројект обнове али се са оволико титулара не може изборити да крене с радовима, наводи Парлић. Он негира да ће то значити нова запошљавања већ да ће се искористити потенцијали свих упосленика у установама културе и туризма.

КУСТОС

НЕБОЈША Озимић, кустос нишког Народног музеја и познати нишки историчар, одавно се залаже за уређење Тврђаве.

– Није нормално да на том месту буде неколико пијаца, али је дозволу за рад давно потписао и Републички завод за заштиту споменика. Зато сада не можемо да кривимо „Тржницу“ што њени објекти руже слику споменика по коме је Ниш познат – каже Озимић и додаје: „Властима, али и установама културе треба добро осмишљен план, који ће решити измештање пијаца и отварање капија зидина нишког утврђења. На месту ауто пијаце, још 2004. године требало је да буде изграђен споменик Константину Великом“.

Извор: Вечерње Новoсти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.