Актуелно из Тврђаве

“Провераваће се уговори о закупу у Тврђави”

Градски јавни правобранилац мораће да утврди да ли су уговори које је град претходних година склапао са постојећим угоститељским објектима у Тврђави рађени по закону, рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић.

На његову иницијативу формиран је Савет за ревитализацију нишке Тврђаве, а један од задатака овог тела биће и утврђивање ко је склапао уговоре са угоститељима на 10 и више година.

– Ако неко изнајми неки простор у Тврђави и изгради тоалет у том простору, а за тај тоалет му се смањи накнада за простор, онда је ту град на великом губитку. Унутар зидина наше Тврђаве направљен је хаос, пробијани су зидови и мене занима ко је дозволио да се тако нешто ради – рекао је Перишић.

Савет би требало да направи стратегију развоја Тврђаве у наредних 10 година, а радиће се и на заштити овог историјског споменика.

– Ја ћу покушати и покренућу акцију са Министарством културе да нашу Тврђаву ставим под заштиту UNESCO-а. Мислим да наша Тврђава заслужује тако нешто. Једна је од најочуванијих, она је и у оваквом стању заиста драгуљ – рекао је градоначелник.

Како је најавио први човек Ниша, до краја године требало би да буде сређен део бедема Тврђаве, кров на Бали-беговој џамији, али и реконструисан Атеље.

У Савету су градски већник Предраг Савић, директор Народног музеја Славиша Поповић, директор ТОН-а Урош Парлић, директор нишког Завода за заштиту споменика Елена Васић Поповић, начелник Управе за имовину Љубиша Јанић, начелник Управе за планирање и изградњу Родољуб Михајловић, диркеторка НКЦ-а Бојана Симовић, архитекта Марко Зечевић, бивши већници Миодраг Радовић и Душица Давидовић и Драган Аранђеловић из “Нишке приче”.

Извор: Јужне Вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.