Актуелно из Тврђаве

Тркуља подигао Ниш на ноге

У суботу 14. септембра, пред препуном сценом летње позорнице Нишке тврђаве, изведено је јединствено музичко дело “Музика Константиновог града“.

Модерну музику филмског карактера инспирисану царским Константинопољем, креирану у част обележавања јубилеја Миланског едикта, извео је Слободан Тркуља и ансамбл „Балканополис“.

Домаћин вечери био швајцарски амбасадор у Србији, Његова екселенција Жан Данијел Рух, који је рекао да учешће у обележавању јубилеја Миланског едикта представља велику част за његову земљу.

„Посебно ми је задовољство што сам вечерас домаћин једног изузетног догађаја у овој прелепој тврђави и радујем се што имамо прилику да чујемо концерт византијске музике талентованог српског уметника и ансамбла који га прати“, рекао је амбасадор.

На летњој позорници Нишке тврђаве учествовало је 30 музичара који су изводили вокалне и деонице на необичним инструментима. Од електричне гитаре коју је свирао Дејвид Роудс, из чувеног бенда Питера Гебријела, преко базукија и мандолине до канонакија, инструмента који подсећа на положену харфу.

Концерт који је изведен на 50 инструмената пратили су и визуeлно – сценски ефекти а посебном музичком угођају допринео је и вокал првог појца манастира Хиландар Александар Јовановић.

Аутор „Музике Константиновог града“ Слободан Тркуља ово музичко дело назвао је „византијском рапсодијом“, нагласивши да је његова идеја била да споји источно и оријентално у јединствену музичко-сценску форму.

„Музика Константипоља била је пре свега под утицајем источног хришћанства, али и оријенталне културе. Ја сам кроз ово дело све то спојио“, рекао је Тркуља.

Гитариста Питера Гебријела, Дејвид Роудс нагласио је да је музика узбудљива и да има различитих ритмова.

Тркуља је успео у овом величанственом спектаклу да споји рок, филмску и духовну музику.

Градоначелник Ниша, проф. др Зоран Перишић рекао је овом приликом да је „задовољан што је са не много средстава све прошло у најбољем реду.“

У оквиру обележавања Миланског едикта, државног пројекта иза кога стоји Влада и председник Републике Србије Томислав Николић као и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, на нишкој летњој позорници до сада је одржано неколико музичких спектакала а оно по чеми ће Нишлије посебно памтити концерт Слободана Тркуље су овације које су на крају концерта трајале пуних 10 минута.

Извор: Канцеларија за обележавање јубилеја Миланског едикта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.